Hjälp Ukraina

Vasco hjälper krigsoffren i Ukraina

Ukrainas befolkning har drabbats av en ofattbar tragedi: de har tvingats lämna sina hem och fly undan hotet från Rysslands militära angrepp. Många har alltsedan starten på detta frågat sig hur de kan bidra med hjälp till Ukraina.

Vi, som Vasco, och är stolta över att kunna stå som exempel på hur man kan hjälpa människor på flykt undan kriget i Ukraina genom att ha bildat ett specialiserat sjukvårdsteam och lånat ut elektroniska översättare till stiftelser som hjälper flyktingar.

Krig är helvetiskt. Vi borde alla göra vårt bästa för att få de ukrainska flyktingarna att känna samma värme och trygghet som fanns i de hem de tvingades överge. Därför har vi genomfört olika aktiviteter för att hjälpa dessa människor att känna sig så hemmastadda som möjligt.

Så här har vi hjälpt Ukraina

Stå tillsammans med Ukraina – aktiviteter

I början av kriget i Ukraina erbjöd vi våra elektroniska översättare kostnadsfritt till sjukhus och olika organisationer som behövde en översättare till ukrainska.

Vi lånade ut närmare 500 Vasco Translator-enheter till över 200 organisationer i Polen, Rumänien, Spanien, Slovakien och Portugal. Med hjälp av dessa kunde man översätta röst, foto, text och gruppchatt från eller till ukrainska.

Dessutom användes Vasco Translator av 12 stora sjukhus i Polen.

Våra enheter var också till hjälp på daghem för barn, liksom i icke-statliga hjälporganisationer för flyktingar. Alla dessa organisationer anordnar workshops, sport- och kulturaktiviteter, och bidrar dessutom med sjukvårdshjälp.

Samarbete med organisationer och stiftelser som hjälper flyktingar

För att hjälpa Ukraina samarbetade vi med olika organisationer från olika delar av Europa som hjälpte flyktingar.

Vi har till exempel samarbetat med Minority Rights Group International. Organisationen, med huvudsäte i London och kontor i Budapest och Kampala, är en internationell organisation vars mål är att skydda de mänskliga rättigheterna för etniska, nationella, religiösa och språkliga minoriteter.

Stiftelsen fick 25 Vasco Translator M3-enheter för användning under hösten 2022.

Vidare har vi också gett stöd till Fundacja Ocalenie (Sparstiftelsen).

Deras mål är att hjälpa flyktingar att starta ett nytt liv i Polen genom att hjälpa dem med deras integration och personliga utveckling.

Fundacja Ocalenie var i stort behov av en ukrainsk översättare och fick därför tre Vasco-enheter för att kunna kommunicera på ett effektivt sätt med de krigsdrabbade i Ukraina.

Vi har också samarbetat med Budapest Önkéntes Mentőszervezet Egyesület, en ideell organisation med huvudsyfte att öka säkerheten för befolkningen i Budapest. Utöver detta har våra översättare varit till hjälp för Fundația Inocenți București, en ideell organisation från Rumänien som erbjuder olika former av hjälp till barn.

Även spanska Röda Korset fick våra översättningsapparater.

Sist men inte minst har vi samarbetat med olika sjukhus, som till exempel Východoslovenský onkologický ústav (östra Slovakiens onkologiska institut) i Košice i Slovakien, och administrativa avdelningar, som exempelvis distriktskontoret, också det i Košice.

Stöd till arbetssökande

Några dagar efter att Ukrainakriget hade brutit ut startade och skötte vi en Facebookgrupp som hjälpte flyktingar att hitta jobb och boende i Polen.

Var och en av oss hjälpte också personligen de människor som flydde undan den ryska attacken.

Vi skulle erbjuda de ukrainska flyktingarna skydd i våra egna hem, utöver att ordna insamlingar och erbjuda transport från den polsk-ukrainska gränsen.

PMM Vasco räddningsteam

Tillsammans med polska läkarmissionen hade vi planerat att starta PMM Vasco räddningsteam - en räddningsstyrka med målet att hjälpa offren för naturkatastrofer och humanitära krissituationer runt om i världen.

Krigsutbrottet påskyndade teamets bildande. Till en början låg fokus för PMM Vascos räddningsteam på att hjälpa människor på flykt undan kriget i Ukraina.

För att stödja bildandet av PMM Vasco räddningsteam startade vi också en särskild insamling i USA. Vi bestämde att 10 amerikanska dollar av vinsten från varje köpt översättare skulle gå till räddningsteamet.

Samarbete med ett sjukhus i Drohobych, Ukraina

Vi samarbetar även med sjukhuset i Drohobych genom att tillhandahålla sjukvårdsutrustning, läkemedel, sjukhussängar med mera.

Vi har levererat över 20 ton utrustning (madrasser, vagnar, bårar med mera), läkemedel och livsmedel till ett sammanlagt värde av över 2 miljoner zloty.

För att hjälpa sjukvårdspersonalen från sjukhuset i Drohobych har PMM Vasco Emergency Team också försett anläggningen med en modern fältambulans.

Låt oss hjälpa Ukraina varje dag och dela med oss av vår vänlighet. Den kommer tillbaka!